Kendt anklager: Politiet styres af regneark

Skrevet af admin

20/04/2015

Mest læste i dag

Politiet er inde i en betænkelig udvikling, fordi det styres af håndfaste mål og kvoter.

Det mener en kendt anklager, der efter mere end 30 år i etaten har valgt at sige stop.

Michael Jørgensen forlader Københavns Politi og bliver i stedet advokat. Nu skal han til at forsvare nogle af de tiltalte, som han indtil for nylig har rejst sager imod.

- Jeg går ikke i trods eller protest, understreger juristen.

- Jeg skifter, fordi jeg fik et godt tilbud, og fordi det er spændende for mig at prøve noget nyt, siger Michael Jørgensen.

I 1996 blev han politiadvokat i København, og her var han for eksempel anklager i sagen om mistænkelige dødsfald på Plejebo.

I de senere år har han set en tendens med talrige målkrav, som bekymrer ham.

For eksempel skal politiet i år rejse mindst 150.000 sigtelser om at køre frem for rødt og andre forseelser i trafikken.

- Man kan stille det spørgsmål, om politiet udvikler sig fra at være en servicevirksomhed til at blive en produktionsvirksomhed, siger Michael Jørgensen.

- Når politiets arbejde styres af regneark, kan det gå ud over kvalitet, fleksibilitet og det individuelle hensyn, tilføjer han.

- Tidligere var det sådan, at gerningsmand og offer skulle sættes i centrum, men det fokus er ved at forsvinde på grund af måltal, mener han.

Den snart forhenværende anklager giver et billede fra dagligdagen, hvor han bor.

- Tidligere var der en lokalbetjent, som gik rundt, og som kendte de unge. Nu er han afløst af en fotovogn.

Problemet er, at service ikke altid er målbar.

- Det er en af de helt store udfordringer for politiet. Målkrav bør være meget præcise og bør med jævne mellemrum revurderes, siger Michael Jørgensen.

Groft sagt er der sket en udvikling fra retsstat over velfærdsstat til resultatstat, lyder det.

Tidligere har også andre, heriblandt politidirektøren på Fyn, nikket til kritikken af "måltyranniet."

Michael Jørgensen ønsker dog ikke at kommentere målet om, at 225 rockere og bandemedlemmer i år skal være fængslet. Det skyldes, at han for nylig har været juridisk chef for Task Force Øst, som beskæftiger sig med bander og rockere.

Den 61-årige jurist har fra 1. juni fået job som forsvarer i advokatfirmaet Tommy V. Christiansen, hvor Michael Juul Eriksen, Henrik Dupont Jørgensen og andre kendte forsvarere er partnere. Skiftet bliver ikke svært, tror han:

- Jeg skal være knapt så objektiv, men jeg skal fortsat arbejde inden for retsplejelovens regler, som lovgiver har bestemt.

/ritzau/