Kenyas præsident er ankommet til historisk høring

Den kenyanske præsident, Uhuru Kenyatta, er onsdag formiddag ankommet til Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag.

Det bekræfter en journalist fra nyhedsbureauet AFP, der rapporterer om kaotiske scener, da Kenyatta ankom til retten. Han var iklædt et jakkesæt og en hvid skjorte, da han uden at sige et ord kæmpede sig vej ind i den skarpt bevogtede domstol.

I den hollandske by er Kenyatta indkaldt til en høring i ICC, der er historisk, da det er første gang, at et siddende statsoverhoved står over for Den Internationale Straffedomstol. Kenyatta hævder imidlertid selv, at han ankommer som privatperson.

Præsidenten er indkaldt for at besvare spørgsmål vedrørende optøjer i Kenya i 2007 og 2008, hvor han sigtes for forbrydelser mod menneskeheden.

Den såkaldte statushøring sker, efter at anklagemyndigheden har beskyldt den kenyanske regering for at tilbageholde beviser mod Kenyatta, hvilket bliver benægtet af forsvaret.

Sagen er blevet udsat flere gange, og mindst syv vidner har trukket sig angiveligt på grund af bestikkelse eller trusler.

Dommere ved Den Internationale Straffedomstol kan beslutte, om sagen skal for retten, eller om den skal opgives, da anklagemyndigheden har sagt, at den ikke har nok beviser i sagen mod den kenyanske præsident.

Uhuru Kenyatta sigtes for at være hovedmanden bag en hadsk kampagne, der førte til omfattende vold, og som dræbte over 1100 mennesker og gjorde over 600.000 hjemløse i forbindelse med valget i Kenya i 2007.

Uden for Den Internationale Straffedomstol sang og dansede en håndfuld demonstranter til fordel for den kenyanske præsident. På et stort banner stod der "Fingrene væk fra vores præsident. Han er uskyldig".

/ritzau/AFP