Kerry fanget på mikrofon med kritik af Israel

Skrevet af admin

|

21/07/2014

Dagens topnyheder

Mellem to tv-interviews kom USA's udenrigsminister, John Kerry, søndag aften åbenbart til at fortælle sin oprigtige mening om konflikten i Gaza - som blev optaget, uden han tilsyneladende var klar over det.

Kerry talte om søndagens angreb, der kostede 13 israelske soldater livet, kort før han skulle deltage i tv-programmet Fox News Sunday, da han sagde:

- Jeg håber, at de ikke ser det som en invitation til at gøre mere. Det må være advarslen til dem.

Kommentaren faldt angiveligt i en samtale med en embedsmand fra det amerikanske udenrigsministerium.

- Det er en helvedes nålestiksoperation, sagde Kerry, tydeligt frustreret over de høje civile dødstal i den knap to uger lange offensiv.

Det palæstinensiske dødstal rundede mandag morgen 500, efter at Israel 8. juli indledte sin offensiv i Gazastriben, som har til formål at stoppe militantes palæstinenseres raketangreb hen over grænsen.

Da Kerry efterfølgende blev konfronteret med sin kommentar af tv-værten Chris Wallace, var tonen mere diplomatisk, og Kerry gentog sin udtalelse om, at Israel har ret til at forsvare sine indbyggere.

- Det er meget, meget svært i disse situationer, tydeligvis meget svært, sagde Kerry og tilføjede:

- Man har ret til at ødelægge tunnelerne (fra Gaza til Israel, red.). Det støtter vi fuldstændig. Og vi støtter Israels ret til at forsvare sig selv mod raketter, som fortsat bliver skudt ind over dem.

John Kerry gentog samtidig sin opfordring til Hamas om at acceptere en våbenhvile.

Udenrigsministeren rejste mandag morgen til Egyptens hovedstad, Kairo, i et nyt forsøg på at få parterne til at indgå våbenhvile.

Samtidig fortalte Israels forsvarsminister, Moshe Ya'alon, et parlamentsudvalg i Knesset, at det israelske militær nu har ramt en 2700 palæstinensiske mål i Gaza, skriver israelske medier.

/ritzau/AFP