Kerry-forslag afvist: Foreslår humanitær våbenhvile

USA's udenrigsminister, John Kerry, sagde fredag aften på et pressemøde i Kairo, at han er overbevist om, at Israel ønsker at opnå en fredelig løsning på konflikten med Hamas.

Det sker, selvom Israels sikkerhedskabinet tidligere fredag aften enstemmigt afviste en våbenhvile på baggrund af resultatet af de fredsforhandlinger, som John Kerry har stået i spidsen for.

Den amerikanske udenrigsminister afviser dog, at der har været et formelt udspil til en våbenhvile på bordet.

- De (sikkerhedskabinettet, red.) har muligvis afvist nogle formuleringer inden for de rammer, vi arbejder med ... men jeg har aldrig fremsat noget formelt forslag til en våbenhvile, siger han.

Kerry og FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, bakker nu i stedet op om et egyptisk forslag om at indføre en syv dages humanitær våbenhvile i Gazastriben.

Den egyptiske udenrigsminister, Sameh Shukri, opfordrer til våbenhvilen, fordi muslimernes hellige fastemåned, ramadanen, slutter. Det fejres normalt med Eid-festen i syv dage.

Tidligere har der i konflikten været tale om to kortvarige humanitære våbenhviler for at få sårede og dræbte ud af kampzonen.

John Kerry siger, at han stadig tror på, at den ramme, som fredsforhandlingerne er foregået indenfor, er den rigtige - og at det i sidste ende vil føre til en våbenhvile.

Han rejser lørdag til Paris, hvor han vil fortsætte de diplomatiske bestræbelser på at opnå en våbenhvile mellem Israel og Hamas i Gazastriben. Her vil topdiplomater fra Storbritannien, Tyskland, EU, Italien, Tyrkiet og Qatar også være til stede, oplyser en fransk diplomat til AFP.

Dog er det i første omgang ikke planlagt, at repræsentanter for Israel eller palæstinenserne vil være til stede.

Dødstallet i den 18 dage lange væbnede konflikt mellem Hamas og Israel steg fredag til 848 personer i Gazastriben. På israelsk side er 35 soldater dræbt foruden to civile, der er blevet ramt af Hamas' granater.

Fredag bredte konflikten sig ydermere til den besatte vestbred, hvor mindst fem palæstinensere mistede livet. En af dem blev skudt af en kvindelig israelsk bosætter, oplyser israelsk radio.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip