Kerry holder krisemøde med Obama om fredsproces

Det seneste amerikanske forsøg på at komme videre i fredsprocessen mellem palæstinensere og israelere ser ud til at løbe ud i sandet, nu hvor den oprindelige tidsplan er ved at løbe ud.

Fredag mødes den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, med præsident Barack Obama for at diskutere processen.

- Jeg mødes med administrationen i dag med deltagelse af Obama, og vi vil der evaluere, hvad der er muligt og ikke muligt, siger John Kerry.

Israelerne og palæstinenserne har holdt flere møder, siden forhandlingerne blev indledt sidste sommer, men der har været lige så mange provokationer mellem de to lejre som konstruktive tiltag.

Blandt andet har israelere fortsat opførelsen af bosætterboliger på palæstinensisk territorium og undladt at løslade en gruppe fængslede palæstinensere som aftalt.

Palæstinenserne har - imod Israels ønske og en fælles aftale - genoptaget en ansøgningsproces om videre anerkendelse hos FN.

Den amerikanske udenrigsminister slår fast, at der er grænser for, hvor længe USA vil holde liv i processen.

- Der er grænser for, hvor meget tid og hvor mange forsøg USA vil bruge på dette, hvis parterne ikke er villige til at tage konstruktive skridt, siger Kerry.

Israel annoncerede torsdag, at landet har aflyst løsladelsen af en fjerde gruppe af palæstinensiske fanger.

Tirsdag søgte palæstinenserne om at knytte sig til 15 internationale FN-traktater, hvilket er et brud på aftalen med Israel fra sidste sommer.

- Begge parter har sagt, at de ønsker at fortsætte, men vi vil ikke fortsætte med endeløse bestræbelser, siger Kerry.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip