Kerry: Ideologiske klima-debatter koster tid og penge

Tiden er løbet fra ideologiske diskussioner, mener den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, nu da FN's klimapanel har fremlagt en rapport, der sammenfatter den nyeste viden om Jordens klima og den globale opvarmning.

- Jo længere vi sidder fast i ideologiske og politiske debatter, desto højere bliver prisen for manglende handling, siger han.

- Bundlinjen er, at vores planet bliver varmere som følge af menneskelige handlinger. Skaden er allerede synlig, og udfordringen kræver ambitiøs, bestemt og omgående handling, lyder det fra den amerikanske udenrigsminister, som længe har talt klimaets sag i USA.

FN-rapporten, der er blevet fremlagt i København, konstaterer blandt andet, at udledningen af tre nøgle-drivhusgasser ikke har været højere i 800.000 år.

- Vi ser mere og mere ekstremt vejr og klimafænomener - hvad end det er orkaner, ødelæggende tørker og styrtregn - over hele verden.

- Det er ikke et tilfælde, siger John Kerry, der betegner den nye rapport som "endnu en kanariefugl i kulminen", dvs. at der snart ikke er mere ilt tilbage.

I søndagens rapport advarer panelet også om, at Jorden er på kurs imod en fire graders temperaturstigning frem imod år 2100.

Rapporten anbefaler, at man skifter til renere energikilder - heriblandt atomkraft - for at sænke udslippet.

- Dem, der vælger at ignorere eller argumenterer imod videnskaben, der så klart bliver fremlagt i denne rapport, gør det med stor risiko for vores børn og børnebørn, advarer John Kerry med direkte adresse til de mange klimaskeptikere i sit hjemland.

FN er i næste måned vært for en klimakonference i Perus hovedstad, Lima, som skal hjælpe med at bane vejen for en bindende aftale ved klimatopmødet om 13 måneder i Paris.

Der er ifølge formanden for klimapanelet, Rajendra Pachauri, al mulig grund til at handle nu.

- Det videnskabelige grundlagt for at prioritere handling i kampen mod klimaforandringerne har aldrig været bedre, mener han.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip