Kerry lander i Bagdad til krisemøde om IS

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, ankom onsdag til Bagdad, hvor han indleder en rundrejse i Mellemøsten for at vinde militær, politisk og finansiel opbakning til en nedkæmpelse af Islamisk Stat, der kontrollerer dele af Syrien og Irak.

Kerry hyldede forud for sin ankomst til den irakiske hovedstad den nye regering i landet. Han siger, at der er lagt op til en skelsættende udvikling under den nye regeringsleder, premierminister Haider al-Abadi.

Washington har understreget, at det har vital betydning, at der sidder en demokratisk og inkluderende regering i Bagdad, inden amerikanerne kan tage yderligere skridt frem mod en nedkæmpelse af de militante ekstremister i Islamisk Stat (IS).

Premierministerens forgænger, Nuri al-Maliki, trådte tilbage for tre uger siden. Med sin afgang afsluttede shiamuslimen al-Maliki otte års styre, der har været præget af splittelse og marginalisering af det sunnimuslimske mindretal i landet.

Maliki, der havde placeret shiamuslimer på politiske og militære topposter, er blevet beskyldt for gennem marginaliseringen at bidrage til, at flere sunnier har sluttet sig til ekstremisterne fra Islamisk Stat, der truer landets sikkerhed.

Kerry skal torsdag deltage i et møde i Saudi-Arabien, hvor han møder en række af Mellemøstens udenrigsministre for at tale om opbygning af en koalition mod jihadisterne.

Ved mødet deltager udenrigsministrene fra Egypten, Jordan, Tyrkiet og de seks arabiske stater ved Den Persiske Bugt, skriver det officielle nyhedsbureau. Irak vil også være til stede ved forhandlingerne i den saudiarabiske havneby Jeddah.

Præsident Barack Obama fremlægger i en tv-tale onsdag klokken 21 (klokken 3 natten til torsdag dansk tid) en ny sammenhængende strategi for USA's bekæmpelse af Islamisk Stat i Irak og Syrien.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip