Kerry og Lavrov forhandler om Ukraine-krise

John Kerry, USA's udenrigsminister, mødtes søndag aften med sin russiske kollega, Sergej Lavrov, for at drøfte krisen om Ukraine, der er skærpet med Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim.

Fire timer drøftede de to ministre krisen, og så gik de hver til sit uden at nå frem til nogen konkret aftale.

Ifølge Lavrov fremlagde begge parter deres planer for en nedtrapning af krisen i Ukraine, men var ikke enige om årsagen til konflikten.

- Vi udtrykte forskellige holdninger til Ukraine-krisens årsag. Men vi var enige om behovet for at finde punkter, hvor vi kan nå til enighed for at nå frem til et fælles standpunkt for at kunne løse krisen diplomatisk, siger Lavrov efter mødet ifølge AFP.

John Kerry siger efter mødet, der fandt sted hos den russiske ambassadør i Frankrigs hovedstad, Paris, at han havde gjort det klart, at USA stadig anser Ruslands handlinger på Krim som "ulovlige og illegitime".

Han er samtidig "stærkt bekymret" over russiske styrkers tilstedeværelse ved den ukrainske grænse.

Det er dog i sidste ende op til Ukraine og ikke USA at beslutte vejen frem i krisen. Men USA kan være med til at skabe et klima, hvor der kan forhandles, siger Kerry.

Mødet mellem Kerry og Lavrov var et hurtigt organiseret møde, der kom i stand, efter at udenrigsministrenes chefer, USA's præsident, Barack Obama, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, talte om krisen over telefonen i fredags.

Inden mødet poserede de to mænd kort for de fremmødte fotografer, hvorpå de trak sig tilbage til mere private gemakker i ambassadørresidensen for at drøfte den værste krise mellem Øst og Vest siden Den Kolde Krig.

- Tak alle sammen, sagde Kerry, mens Lavrov gav en prøve på sine engelskkundskaber og sagde til pressen:

- Good luck and good night.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip