Kerry om flystyrt: Beviser peger klart på separatister

USA's udenrigsminister, John Kerry, siger søndag til CNN, at bevismaterialet fra nedskydningen af et malaysisk passagerfly "klart peger på de russiske separatister".

Missilsystemet, der blev anvendt til nedskydningen af det malaysiske passagerfly, blev ifølge Kerry givet til de prorussiske separatister af Moskva.

- Det står ret så klart, at dette er et system, som blev givet til separatisterne af Rusland, siger den amerikanske udenrigsminister i tv-interviewet.

Han fordømmer samtidig "de groteske scener" på nedstyrtningsstedet, hvor han siger, at separatisterne stiller hindringer i vejen for undersøgelser af flystyrtet og for en passende fjernelse af de omkomne.

Han siger, at der er rapporter om, at en beruset separatist hensynsløst kastede lig op i en lastvogn og dermed flyttede bevismaterialer fra nedstyrtningsstedet.

Det er første gang, at en ledende politiker i Washington så klart antyder, at de prorussiske separatister i det østlige Ukraine står bag nedskydningen af MH17, som med 298 om bord var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur.

- Vi har billedgengivelser af denne missilaffyring. Vi kender dets bane. Vi ved, hvor det kom fra, og vi kender tidspunktet, siger Kerry.

Han gentager opfordringer til præsident Vladimir Putin om at lægge pres på oprørerne, så de samarbejder fuldt og helt om undersøgelserne ved flyvraget.

- Det står klart, at russerne støtter, træner, opmuntrer og forsyner separatisterne. Det er her, at der må ske et kursskifte, siger John Kerry til NBC.

Højtstående embedsmænd i Washington siger til amerikanske medier, at der er tegn på, at Moskva gav de ukrainske oprørere missilsystemet og flyttede det tilbage til Rusland efter nedskydningen af passagerflyet.

Washington Post skrev tidligere i weekenden, at den ukrainske efterretningschef, Vitalij Najda, havde satellitfotos og andet bevismateriale, som viste, at tre Buk M-1 missilsystemer blev flyttet til Rusland tidligt fredag - mindre end 12 timer efter nedskydningen af passagerflyet.

Informationer fra satellitfotos viser, at missilet blev affyret ved den russisk-ukrainske grænse, hvor de prorussiske oprørere står stærkt.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip