Kerry om Israels atomkritik: I går langt over stregen

USA's udenrigsminister, John Kerry, kritiserer Israel for at ramme helt ved siden af i dets kritik af atomaftalen med Iran.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, betegner aftalen som et nederlag af historiske dimensioner og påstår, at det nu er uden for enhver tvivl, at Iran vil anskaffe sig atomvåben.

Men det forholder sig lige omvendt siger Kerry i et interview med NBC News.

- Israel er mere tryg som følge af denne aftale, siger Kerry.

Han nævner også, at kritikere af atomaftalen aldrig selv er kommet med nogle realistiske alternativer. Og så gør Kerry opmærksom på, at aftalen, der faldt på plads mandag, nu bliver angrebet af personer, som "ikke engang kender indholdet" i teksten.

Netanyahu hævder i kølvandet på aftalen, at verden bliver et farligere sted som følge af atomaftalen.

- Netanyahu sagde det samme, da rammeaftalen (mellem Iran og seks stormagter, red.) blev indgået i april, og han tog fejl. Faktum er, at han går langt over stregen med sine kommentarer. Han kan ikke engang pege på, hvilke indrømmelser vi er kommet med, for vi har ikke givet nogen indrømmelser, siger John Kerry.

Den amerikanske udenrigsminister har det seneste godt halvandet år været til utallige forhandlinger i Wien sammen med sine kolleger fra Storbritannien, Frankrig, Kina, Rusland, Tyskland og Iran for at få en aftale i hus.

Den israelske regering har gennem hele forløbet beskyldt iranerne for at forhandle på skrømt, og stormagterne omkring forhandlingsbordet for at være naive.

Tirsdag ringede USA's præsident, Barack Obama, personligt til Netanyahu i et forsøg på at få dæmpet gemytterne og overbevise ham om, at atomaftalen med Iran også er i Israels interesse.

Obama gentog, at aftalen, som han ser den, er en effektiv garanti for, at Iran ikke kan fremstille atomvåben - selvom landet skulle ønske det.

Næste uge sender Obama forsvarsminister Ashton Carter til Israel i håb om, at han kan dæmpe modstanden mod aftalen.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip