Kerry sår tvivl om lovligheden af afghansk valgresultat

Lovligheden af præsidentvalget i Afghanistan, hvor anden runde fandt sted i sidste måned, "er på vippen".

Sådan lyder advarslen fra USA's udenrigsminister, John Kerry, efter at han er ankommet til landets hovedstad, Kabul.

- Det er et meget, meget kritisk øjeblik i Afghanistan. Valgets legitimitet hænger på vippen, så vi har meget arbejde foran os, siger John Kerry.

Den amerikanske udenrigsminister landede torsdag aften i Kabul, hvor han skal mødes med de to præsidentkandidater Abdullah Abdullah og Ashraf Ghani samt den afgående præsident, Hamid Karzai.

- Vores håb er, at vi kan finde en vej til at besvare de spørgsmål, der kan tilfredsstille folkets tvivl og forhåbentlig sikre en fremtid, siger John Kerry.

Forleden blev Ashraf Ghani udråbt som vinder af den anden valgrunde, der blev afviklet 14. juni. Det skete, efter at Den Uafhængige Valgkommission havde lavet en foreløbig optælling af stemmerne.

Men der er opstået usikkerhed om resultatet af præsidentvalget i landet, og Ghanis modkandidat Abdullah Abdullah har afvist resultatet og kaldt det et "kup" mod folket.

John Kerry er nu i landet for at forsøge at lægge en dæmper på spændingerne mellem de to præsidentkandidater efter stemmeoptællingen.

Ashraf Ghanis valgkampagnechef, Abdul Ali Mohammadi, siger, at Kerry "kommer for at løse valgets fastlåste situation", og at "det er et positivt skridt."

En højtstående amerikansk embedsmand indrømmer, at "et perfekt valg under disse omstændigheder hverken er muligt eller målet". "USA vil presse på for, at valget skal få det bedste, mest troværdige og mest gennemsigtige udfald som muligt," tilføjer embedsmanden.

Det usikre valgresultat har skabt international frygt for, at der vil komme nye, etniske spændinger i landet, der er domineret af forskellige stammer.

Ifølge det foreløbige valgresultat har 56 procent af afghanerne stemt på Ashraf Ghani, mens 43 procent har stemt på Abdullah Abdullah, der ellers var forhåndsfavorit.

Det endelige resultat af præsidentvalget ventes offentliggjort om cirka to uger. Ifølge den oprindelige plan skal den nye afghanske præsident indsættes i sit embede den 2. august.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip