Kerry skal forsøge at formilde Israel efter atomaftale

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, vender tilbage til Mellemøsten i næste uge, hvor han vil forsøge at mindske spændingerne mellem USA og Israel efter weekendens atomaftale mellem seks stormagter og Iran.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har stemplet atomaftalen som en "historisk fejltagelse".

Kerry skal også mødes med præsidenten for det palæstinensiske selvstyre, Mahmoud Abbas, i sine bestræbelser på at holde de skrøbelige israelsk-palæstinensiske fredsforhandlinger på sporet.

Benjamin Netanyahu var rasende over atomaftalen.

- Det, som blev nået i nat, var ikke en historisk aftale, det var en historisk fejltagelse, sagde han på et regeringsmøde søndag.

- I dag er verden blevet et meget farligere sted, fordi det farligste regime i verden har taget et vigtigt skridt mod at få verdens farligste våben, advarede han.

USA's præsident, Barack Obama, drøftede aftalen med Netanyahu samme dag, som den blev indgået. Han forsikrede Netanyahu om, at USA ikke vil ændre sit forhold til Israel.

- Præsidenten understregede, at USA vil stå fast på vores engagement i Israel, som har god grund til at være skeptisk over for Irans hensigter, sagde en talsmand for Det Hvide Hus.

Amerikanske embedsfolk har understreget, at en tilnærmelse mellem USA og Iran fortsat har lange udsigter trods aftalen. De to lande har ikke haft diplomatiske forbindelser i over 30 år.

- Selvfølgelig er der stadig en mistillid til Iran om en række forhold. Det har ikke ændret sig, siger Jen Psaki, talskvinde for det amerikanske udenrigsministerium.

Hun understreger, at Kerry var i tæt kontakt med de israelske ledere under forhandlinger med Iran i Genève.

- Grunden til, at vi så målrettet forsøger at gå diplomatiets vej i forhold til Iran, er, at vi bekymrer os så meget om Israels sikkerhed, siger hun.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip