Kerry: Syriske oprørere skal bekæmpe irakiske jihadister

Moderate syriske oprørere kan blive vigtige i kampen mod islamistiske militante, der i den seneste tid har vundet frem i nabolandet Irak.

Det siger den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, dagen efter, at hans præsident bad Kongressen i Washington om lov til at træne og udstyre moderate syriske oprørere for 2,7 milliarder kroner.

- Den moderate opposition i Syrien har muligheden for at blive en meget vigtig spiller i at skubbe Isil (Islamisk Stat i Irak og Levanten) tilbage. Ikke bare i Syrien, men også i Irak, siger Kerry under et møde i Saudi-Arabien.

Her mødes den amerikanske udenrigsminister fredag blandt andre med den vestligt støttede syriske oppositionsleder Ahmad Jarba.

- Jarba repræsenterer en stamme, der rækker direkte ind i Irak. Han kender folk der, og hans synspunkt og den syriske opposition vil være meget vigtigt for at gøre fremskridt, siger John Kerry.

De sunnimuslimske jihadister fra Isil, der også har taget del i de igangværende kampe mellem den syriske hær og oprørsgrupper, er i den seneste tid rykket nærmere deres territoriale ambitioner ved at beslaglægge store områder og byer i nabolandet Irak.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, har længe været under pres fra mange sider for at øge engagementet i den tre år lange borgerkrig i Syrien, og med et styrket Isil er behovet i manges øjne blevet endnu større.

Hvis Kongressen godkender præsidentens anmodning, vil det være første gang, at USA direkte involverer sig militært i konflikten.

Træningen af de syriske oprørere vil sandsynligvis finde sted i nabolandet Jordan, hvor USA's efterretningstjeneste CIA i det skjulte allerede træner styrker fra den syriske opposition, skriver Washington Post.

Under John Kerrys besøg i Saudi-Arabien skal han også mødes med kong Abdullah, der længe har opfordret amerikanerne til at støtte de syriske oprørere.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip