Kerry til Karzai: Det er ikke for sjov det her

Både USA's udenrigsminister og Natos generalsekretær benytter tirsdag et møde blandt Natos udenrigsministre i Bruxelles til at sende en kraftig appel til Afghanistans præsident om snarest at skrive under på en sikkerhedsaftale med USA.

- Vi gør jo ikke det her for sjov. Det er alvorlige sager, det her, siger den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, på et pressemøde i en kommentar til, at præsident Hamid Karzai tøver med at underskrive aftalen, som allerede er forhandlet på plads.

- Vi har forhandlet den aftale. Jeg har personligt forhandlet. Præsidenten var enig, og han sendte den til loya jirga (det afghanske stammeråd, red.).

- Jeg vil ikke gå ind i snak om en fast, specifik dato. Men præsident Obama har opfordret ham (præsident Karzai, red.) til at skrive under (...). Alle har i dag ytret håb om, at det kan ske før snarere end siden, siger Kerry.

Den amerikanske udenrigsminister vil ikke sætte en fast deadline for, hvornår den bilaterale sikkerhedsaftale mellem USA og Afghanistan skal være på plads.

Men han gør det klart, at de 50 lande i den nuværende Isaf-kampmission, der lukker ned ved udgangen af 2014, har brug for tid til at planlægge, hvad de skal fra 1. januar 2015.

Og at den bilaterale aftale mellem USA og Afghanistan er en betingelse for, at Nato siden kan indgå en lignende aftale for hele den træningsmission, der ventes at afløse Isaf.

Ligesom John Kerry gør Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, det klart, at en manglende underskrift fra den afghanske regering kan betyde, at Nato sløjfer den halvt planlagte afløsningsstyrke, Resolute Support.

- Hvis vi får en invitation fra Afghanistan, er vi klar til at sende soldater. Nato er ikke en besættelsesstyrke. Vi har i sinde at hjælpe. Men det er også en forhåndsbetingelse, at vi får en invitation, og en invitation skal følges med en passende juridisk ramme.

- Det er et tilbud fra vores side, og vi vil ikke pålægge nogen noget. På nuværende tidspunkt er det hypotetisk at tale om, at vi ikke kommer til at være der. Det håber jeg, at vi vil, siger Fogh.

/ritzau/

 

Dagens Gossip