Kerry: USA bliver nødt til at tale med Assad-styret

Mens krigen i Syrien nu er gået ind i sit femte år, siger USA, at det er nødvendigt at forhandle med den syriske regering, hvis der skal være håb om at få afsluttet den blodige konflikt.

Det siger den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, i et interview med tv-stationen CBS.

- Vi bliver nødt til at forhandle i sidste ende. Vi har altid været villige til at forhandle inden for rammerne af Genève-processen, siger Kerry med henvisning til en konference i 2012.

Her blev der præsenteret en plan om, at Syrien skulle ledes af en overgangsregering, indtil der kunne holdes demokratiske valg i landet.

Den syriske opposition afviste dog planen, fordi den ikke udelukkede præsident Bashar al-Assad og hans nærmeste kreds.

Tidligere har den amerikanske regering sagt, at Assad har mistet al legitimitet og burde gå af.

Udenrigsministeriets talsperson Marie Harf afviser imidlertid, at der er tale om et holdningsskifte i den amerikanske politik over for Syrien.

- John Kerry gentog en mangeårig politik om, at vi har brug for en forhandlingsproces med regimet ved bordet, men ikke, at vi vil forhandle direkte med Assad, skriver Harf på Twitter.

Kerrys udtalelser kommer to dage efter, at direktøren for efterretningstjenesten CIA, John Brennan, sagde, at USA ikke er interesseret i, at Assads regime kollapser.

Brennan udtrykte bekymring for, at islamistiske ekstremister vil sætte sig på magten i Syrien, hvis det nuværende styre bryder sammen under den langvarige borgerkrig.

- Det er en reel bekymring, siger Brennan under en tale ved en konference i tænketanken CFR fredag.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip