Kerry: Vi har endnu ikke en aftale med Iran

Skrevet af admin

08/11/2013

Dagens topnyheder

Fredag aften var der stadig forhandlinger i gang i den schweiziske by Geneve mellem stormagternes udenrigsministre og deres iranske kollega om det iranske atomprogram.

Diplomater siger, at det to dage lange møde, der startede torsdag, ser ud til at blive forlænget til til lørdag, hvor den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, har bebudet sin ankomst til Geneve.

Det mere end antyder, at parterne er tæt på et gennembrud, omend der er langt til en aftale, som vil sikre, at Iran ikke fremstiller atomvåben.

Vesten og Iran har i 10 år været i strid om det iranske atomprogram.

Fredag eftermiddag sluttede den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, sig til forhandlingerne, og han ridsede situationen op:

- Jeg ønsker at understrege, at der ikke på dette tidspunkt er en aftale.

- Jeg tror ikke, at nogen skal tage fejl af, at der er nogle vigtige uoverensstemmelser, som er nødt til at blive løst, forklarede Kerry.

For Vestens vedkommende at Iran ikke får mulighed for at udvikle atomvåben, og for Iran at det får ret til at opbygge et civilt atomprogram.

Vesten er opsat på, at det iranske program til uranberigelse bliver inddæmmet.

Beriget uran indgår i fremstillingen af atomvåben.

Diplomater i Geneve siger fredag aften til nyhedsbureauet Reuters, at et gennembrud endnu ikke er sikret, og at det i så fald kun vil være et første skridt i en lang og kompliceret proces inden en endelig løsning.

Men at Kerry og udenrigsministrene fra Frankrig, Storbritannien og Tyskland er dukket op i Geneve tages af diplomaterne som et tegn på, at parterne er tættere på hinanden end på noget tidligere tidspunkt.

Israel, der frygter et atombevæbnet Iran, raser. Premierminister Benjamin Netanyahu siger, at det er en ualmindelig "dårlig aftale", der er på vej.

Det bedre forhandlingsklima mellem Iran og stormagterne er kommet i stand, efter den relativt moderate Hassan Rouhani blev Irans præsident tidligere i år.

Også Kina og EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, der repræsenterer stormagterne, tager del i forhandlingerne i Geneve.

/ritzau/