Kerry: Vi vil ikke acceptere at Islamisk Stat vokser

Det internationale samfund vil ikke sidde passivt og se på, at Islamisk Stat vokser.

Det siger den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, under et besøg i Bagdad, hvor han kalder Irak en nøglespiller i kampen mod jihadisterne.

- Vi har alle en interesse i at støtte den nye regering i Irak ved denne særligt kritiske korsvej, forklarer Kerry.

- Koalitionen, som er hjertet i den globale strategi, kan jeg forsikre jer om, vil fortsætte med at vokse og uddybes i de kommende dage.

Koalitionen er de lande, der har givet USA tilsagn om at deltage i nedkæmpelsen af Islamisk Stat. Den tæller indtil videre ni Nato-lande, heriblandt Danmark, og Natos partnerland Australien.

USA appellerer til arabiske lande om at slutte sig til de nationer, der vil bruge militær magt over for jihadisterne.

- Det er fordi USA og Verden simpelthen ikke vil stå og se på, mens ondskaben fra Isil spreder sig, siger Kerry og bruger den alternative betegnelse for Islamisk Stat.

Islamisk Stat, der kontrollerer områder i Syrien, har hen over sommeren ført krigen videre til det nordlige og vestlige Irak, hvor jihadisterne har myrdet og fordrevet kristne og andre minoriteter.

Inden for de seneste uger er to amerikanske journalister blevet halshugget af de militante islamister i Syrien.

Præsident Barack Obama vil natten til torsdag dansk tid holde en tale, hvor han vil præsentere USA's strategi for at nedkæmpe Islamisk Stat.

Obama har på forhånd udelukket, at amerikanske landtropper vil blive sat ind i kampen mod jihadisterne. Men der gættes på, at han vil åbne op for, at der for første gang kan gennemføres flyangreb mod Islamisk Stat i Syrien.

USA har siden i sommer, hvor jihadisterne var i fremmarch, bombet islamisterne fra luften for at støtte kurdiske soldater i Nordirak.

/ritzau/Reuters