Kerry vil samle stor global koalition mod IS

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, arbejder på at samle en global koalition, som skal bekæmpe ekstremister fra Islamisk Stats (IS) "middelalderlige grusomhed".

Det fortæller Kerry, efter at IS har offentliggjort en video, der viser henrettelsen af den amerikanske journalist Steven Sotloff.

- Det sande ansigt af islam er ikke det, vi så i går, da verden igen var vidne til IS-terroristers ufattelige brutalitet, lyder det fra John Kerry.

- Islams sande ansigt er en fredelig religion, der er baseret på alle menneskers værdighed.

Han lover, ligesom præsident Barack Obama tidligere har gjort det, at USA vil finde frem til Sotloffs bødler.

- Hvis vi får opbakning fra det internationale samfund, kan vi fortsætte med at fjerne IS' indflydelse, dens effektivitet, dens finansiering og dens militære formåen, siger John Kerry.

Ledere fra verdens Nato-lande mødes torsdag i Wales til topmøde, men Kerry har planer om at rejse længere væk for at opnå støtte til en koalition imod militante fra IS.

Udenrigsministeren sammenligner sin opgave med den, som den tidligere amerikanske udenrigsminister James Baker havde for mere end 20 år siden, da han samlede en koalition til kampe mod den tidligere irakiske leder Saddam Hussein.

- Det var et skoleeksempel på, hvordan moderne koalitionsopbygning skal foregå, lyder det fra Kerry.

Allerede tirsdag talte Kerry om bekæmpelse af IS med kolleger fra Australien, Italien, Jordan, Qatar og de Forenede Arabiske Emirater.

Kerry roser samtidig den dræbte journalist Steven Sotloff for sin indsats for at berette om livet i verdens brændpunkter.

- Han fokuserede på at lave historier om normale folk, der er fanget i krig, og han dokumenterede deres daglige kamp for værdighed. Hans arbejde var lige så beundringsværdigt, som hans drabsmænd er onde, siger Kerry.

/ritzau/AFP