Khader om kampen mod IS: Flirt ikke for meget med Iran

Det er fint at gå i dialog med Iran om bekæmpelsen af den militante oprørsgruppe Islamisk Stat, men man skal tænke sig om, før der indledes et organiseret samarbejde med dem.

Det siger Naser Khader - Mellemøstekspert og senior fellow ved Hudson Institute i Washington - efter at den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), har meldt ud, at Iran vil støtte kernekoalition af 10 vestlige lande i kampen mod ekstremisme i Mellemøsten.

- Husk på, hvad det er for et regime, vi har med at gøre. Iran er selv ekstremistisk, og nu vil de være med i kampen mod ekstremisme. Det iranske styre er et af de mest sofistikerede i Mellemøsten, de er kloge, taktiske og fryder sig over, at de er inde i varmen.

- Men vi har med et brutalt regime at gøre, der hvert år stener omkring 100 kvinder, henretter homoseksuelle ved hængning, støtter Syriens præsident Assad i massakren på den syriske befolkning, siger Naser Khader til Ritzau.

Et organiseret samarbejde med Iran vil også kunne give problemer i forhold til Den Arabiske Liga, der har meldt ud, at den vil støtte kampen mod Islamisk Stat.

- Ligaen vil ikke være så glad for at få Iran med ind over, det vil kunne give problemer i forhold til udmeldingen fra Den Arabiske Liga, siger Naser Khader.

Spørgsmål: Hvordan vil Den Arabiske Liga kunne støtte kampen mod ekstremisme?

- Rent militært vil de ikke kunne hjælpe ret meget. Flere af landene har ingen rigtig hær og er afhængige af, at USA beskytter dem fra baser. Men de vil kunne bidrage med penge, måske fly og soldater til landjorden, så kan vesten være i luften.

- Det så vi blandt andet i Kuwait-krisen, hvor golflandene finansierede kampen mod Libyens Saddam Hussein, siger Naser Khader.

De 22 lande i ligaen har altid haft svært ved at blive enige, og i spørgsmålet om eksempelvis Syrien er de delt i tre grupper. Men udmeldingen om, at de vil støtte kampen mod islamismen er vigtig.

- Det vil være op til USA's præsident, Obama, at træde i karakter og sige, hvad det lige er, ligaen skal hjælpe til med, siger Naser Khader.

/ritzau/

 

Dagens Gossip