Khodorkovskij søger Schengen-visum til Schweiz

Den benådede tidligere russiske olierigmand og tidligere Yukos-chef, Mikhail Khodorkovskij, har på den schweiziske ambassade i Berlin søgt om et tre-måneders Schengen-visum til Schweiz, oplyser det schweiziske udenrigsministerium tirsdag.

50-årige Khodorkovskij har opholdt sig i Berlin, siden den russiske præsident Vladimir Putin i sidste uge overraskende valgte at benåde den tidligere oliemagnat, der har afsonet en fængselsstraf for skattesvindel. Khodorkovskij har tætte bånd til Schweiz.

- Han har ansøgt om visum, og det vil blive undersøgt. Man kunne godt forestille sig, at han har planer om at komme til Schweiz, siger talsmand for det schweiziske udenrigsministerium Jean-Marc Crevoisier telefonisk fra regeringsbyen Bern.

Khodorkovskijs anden kone, Inna, har en bolig i Genève, hvor en række af hans firmaer opererer fra, skriver den schweiziske avis Le Matin tirsdag med citat fra den statslige russiske radiostation Voice of Russia.

Khodorkovskij, hvis løsladelse fra en russisk fangelejr i nærheden af Polarcirklen og flyvetur til Berlin har været indhyllet i mystik, der mindede om den kolde krig, sagde søndag, at han havde fået et etårigt visum til Tyskland uden at uddybe det.

Tyskland er en del af den visumfri Schengen-zone, som omfatter de fleste af EU's medlemslande og en række lande uden for unionen, heriblandt Schweiz.

Umiddelbart efter løsladelsen rejste Khodorkovskij til Berlin, hvor han blev modtaget af den tidligere tyske udenrigsminister Hans-Dietrich Genscher, som har hjulpet til med at få den tidligere oliemagnat til Berlin.

Den 86-årige Genscher har også spillet en væsentlig rolle i arbejdet på at få løsladt Khodorkovskij ved at holde flere møder med præsident Putin.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip