Kijev indkalder til krisemøde i Ukraines regering

Ukraines fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov, indkaldte lørdag aften til krisemøde i landets nationale sikkerhedsråd på grund af situationen i den østlige del af landet, hvor flere bygninger er blevet stormet og besat af prorussiske demonstranter.

Alt i mens tager uroen gradvist til.

Øjenvidner beretter blandt andet om, at bevæbnede prorussiske demonstranter har oprettet kontrolposter på vejene i byen Slaviansk.

- Maskede mænd iført en blanding af civilt og militært tøj kontrollerer passerende køretøjer, inden de vinker dem forbi barrikader bygget af bildæk og sandsække på veje, der fører ind i byen fra Donetsk og Lugansk, fortæller vidner ifølge Reuters.

Et russisk flag vajer over en af kontrolposterne, mens et sort, blåt og rødt flag er sat op over en anden - et symbol på støtte for det russiske regime.

Tidligere lørdag kaprede omkring 20 militante prorussere mindst 400 håndvåben og 20 automatrifler fra en politistation, som de har besat, i Slaviansk.

Gruppen indtog også en anden bygning, der huser det lokale hovedkvarter for den statslige ukrainske sikkerhedstjeneste.

Men Slaviansk er langt fra det eneste sted, hvor urolighederne eskalerer.

Ukraines fungerende indenrigsminister, Arsen Avakov, melder eksempelvis, om væbnede kampe ved politihovedkvartererne i byerne Kramatorsk og Krasnyj Lyman, der også ligger i den østlige del af landet.

Han siger, at prorussiske demonstranter står bag, og at "enheder fra indenrigs- og forsvarsministerierne gennemfører et operationelt svar".

Ifølge Reuters er det lykkes demonstranterne i Kramatorsk at overtage politiets hovedkvarter efter en ildkamp.

Et vidne siger, at angrebet på hovedkvarteret blev udført af en organiseret militær enhed på mindst 20 personer i matchende uniformer.

Tidligere lørdag stormede og indtog omkring 200 prorussiske demonstranter bevæbnet med køller og stokke også et politihovedkvarter i byen Donetsk, hvilket fik politichefen til at træde af.

Arsen Avakov kalder lørdagens hændelser for "en aggressiv handling fra Rusland".

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip