Kijev og Moskva er enige om Krim-våbenhvile

Skrevet af admin

16/03/2014

Dagens topnyheder

Forsvarsministrene fra Ukraine og Rusland er enige om en våbenhvile på Krim frem til den 21. marts, siger den fungerende forsvarsminister i Ukraine.

- Der er indgået en aftale med Ruslands Sortehavsflåde og det russiske forsvarsministerium om en våbenhvile på Krim frem til den 21. marts, siger den fungerende ukrainske forsvarsminister i Kijev, Ihor Tenjukh.

- De russiske styrker vil ikke angribe eller handle mod Ukraines militære faciliteter på Krim i den periode, siger Tenjukh videre.

Ministeren sagde tidligere søndag, at Rusland fortsætter med at sende flere soldater til Krimhalvøen i Ukraine, hvor der nu er op mod 22.000 soldater.

- Desværre er der inden for meget kort tid sket det, at 12.500 er steget til 22.000. Det er en grov krænkelse af de bilaterale aftaler, og det er et bevis på, at Rusland illegalt har bragt dets styrker til Krim, hedder det i en erklæring fra Tenjukh tidligere søndag.

Befolkningen på Krim begyndte tidligt søndag at gå til stemmeurnerne ved en stærkt omstridt folkeafstemning, som støttes af Rusland, men som regeringen på Krim og det meste af det internationale samfund har forkastet som forfatningsstridig.

Omkring 1,5 millioner mennesker - hvoraf 60 procent er enten etniske russere eller prorussiske - kan stemme ved søndagens folkeafstemning.

Vælgerne skal bestemme, om den autonome halvø skal være en del af Rusland eller have styrket selvstændigheden, men forblive knyttet til Ukraine. Status quo er ikke en valgmulighed.

Valglokalerne lukker klokken 19 dansk tid, og resultatet falder kort tid efter. Der synes dog ikke at være stor tvivl om, hvad udfaldet bliver, da langt over halvdelen af befolkningen på halvøen er etniske russere.

Russiske styrker og pro-Moskva militser tog kontrol over den strategisk vigtige halvø kort efter, at den Kreml-støttede præsident Viktor Janukovitj blev afsat i sidste måned efter tre måneders protester med mod hans styre.

/ritzau/AFP