Kilder: Sanktioner over for Rusland bliver udvidet

Som følge af de fortsatte uroligheder i det østlige Ukraine ventes USA og EU mandag at offentliggøre nye sanktioner mod russiske enkeltpersoner samt selskaber

Det siger unavngivne kilder med indblik i sagen til nyhedsbureauet Reuters.

Sanktionerne fra EU vil omfatte 15 russere, der menes at have et medansvar for urolighederne i Ukraine, oplyser kilderne.

De nye amerikanske sanktioner ventes at omfatte både enkeltpersoner, deriblandt visse af den russiske præsident Vladimir Putins "kumpaner", samt virksomheder, lyder det.

Kilderne fortæller, at det eneste, der kan afholde EU og USA fra at gennemføre sanktionerne er en pludselig ændring af udviklingen i det østlige Ukraine.

USA's udenrigsminister, John Kerry, fordømte torsdag i skarpe vendinger Rusland for ikke leve op til den aftale, som USA, Ukraine, EU og Rusland indgik i Genève for nylig.

De fire parter nåede til enighed om, at prorussiske separatister skulle aflevere deres våben og rømme besatte bygninger i det østlige Ukraine.

- I syv dage har Rusland nægtet at tage et eneste konkret skridt i den rigtige retning. Ikke en eneste russisk embedsmand har offentligt gået på tv i Ukraine og opfordret separatisterne til at lægge deres våben og forlade ukrainske bygninger, sagde John Kerry.

Han advarede Vladimir Putin, om, at amerikanerne vil indføre flere sanktioner mod russerne, hvis Rusland ikke ændrer kurs i konflikten.

Og fredag blev kritikken gentaget af Tysklands forbundskansler, Angela Merkel.

Rusland har magten, eller kunne have magten, til at få separatisterne ind på en fredelig vej med diskussioner om forfatningen og forberedelser til valget, men de signaler mangler vi stadig fra Rusland, fastslog hun.

- Vi er derfor nødt til at reagere. Det vil være et fælles europæisk tiltag og et tiltag fra G7. På grund af de manglende fremskridt er vi nødt til at overveje yderligere sanktioner, lød det fra Merkel.

I begyndelsen af marts vedtog både EU og USA de første sanktioner mod Rusland, og meddelte samtidig, at sanktionerne ville blive strammet, hvis Rusland ikke bestræbte sig på at medvirke til at skabe ro i Ukraine.

/ritzau/

 

Dagens Gossip