Kilometerhøj vulkan sender 15.000 mennesker på flugt

En vulkan i det vestlige Indonesien har i løbet af weekenden sprøjtet rødglødende sten og enorme askeskyer langt op i luften.

På grund af udbruddet har myndighederne beordret evakuering af 15.000 mennesker, som bor i en radius af fem kilometer fra vulkanen, der hedder Sinabung og ligger på den store ø Sumatra. Vulkanen er knap 2,5 kilometer høj.

Militæret er i færd med at få folk væk fra evakueringsområdet, og samtidigt er alarmberedskabet hævet til det højeste niveau, når det handler om vulkansk aktivitet.

- Vi forventer, at der vil komme flere udbrud, og intensiteten af udbruddene er stigende, lyder det fra Indonesiens nationale katastrofeagentur.

Indonesien, der med sine omkring 250 millioner indbyggere er verdens fjerde mest folkerige stat, er relativt ofte udsat for naturkatastrofer såsom jordskælv, vulkanudbrud, tsunamier og oversvømmelser.

Det kæmpemæssige ø-rige ligger på Stillehavets "Ildring", hvor kontinentalpladerne mødes og forårsager kraftig vulkansk og seismisk aktivitet.

Indonesien har den største koncentration af vulkaner i verden med omkring 500 vulkaner, hvoraf de 130 er aktive.

Landets mest aktive vulkan, Merapi på det centrale Java, dræbte mindst 350 mennesker under en serie voldsomme udbrud i 2010.

Der er ingen meldinger om tilskadekomne i forbindelse med Sinabungs udbrud.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip