Kina danner alliance for at bekæmpe yderliggående islamisme

Kina og tre overvejende muslimske lande i det sydlige og Centrale Asien har indgået en militær alliance for at bekæmpe yderliggående islamisme, oplyser pakistanske embedsmænd.

Alliancen udfordrer den dominerende stilling, som USA i årtier har haft i disse dele af verden af verden.

Militære ledere fra Pakistan, Afghanistan og Tadsjikistans mødtes onsdag i Kinas nordvestlige region Xinjiang for at offentliggøre, at det militære samarbejde formelt er indledt.

Samarbejdet omfatter bekæmpelse af terror og udveksling af efterretningsoplysninger.

Samarbejdet er blevet begyndt på et tidspunkt, hvor forholdet mellem de amerikanske myndigheder og Pakistans væbnede styrker er begyndt at slå sprækker.

Samtidig understreger udviklingen, at Kina går efter at spille en direkte rolle i en forsoningsproces mellem den afghanske regering i Kabul og Taliban.

Pakistan og Afghanistan, der begge har været USA's nære allierede i krigen mod terror, har i mere end et årti kæmpet mod ekstremistiske muslimske grupper som al-Qaeda og Taliban.

Kina har den urohærgede og olierige provins Xinjiang i den vestlige del af landet, hvor der er spændinger omkring det muslimske mindretal uighurerne. Kina siger, at militante islamister blandt mindretallet skaber store problemer og truer den nationale sikkerhed.

- Det kan være det, som har bragt disse lande sammen, siger sikkerhedseksperten Talat Masood, som er tidligere pakistansk general.

- Det er sådan verden udviklet sig. Det er tydeligt, at Kina er ude på at udfordre amerikanernes overherredømme i regionen, tilføjer Masood.

Gennem de seneste år har Xinjiang været skueplads for adskillige blodige opgør mellem provinsens hankinesere og uighurerne, som mener, at de udsættes for systematisk diskrimination af det kommunistiske regime.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip