Kina eksport står stille: Handelsoverskud dykker

Skrevet af admin

|

12/10/2013

Dagens topnyheder

Kinas overskud på samhandlen med udlandet rasler ned.

I september blev forskellen på eksporten og importen snævret ind til 15,2 milliarder dollar, viser tal fra toldmyndighederne offentliggjort lørdag.

Det er cirka 45 procent mindre end i august, da handelsbalancen viste et plus på 28,6 milliarder dollar.

Og det er også langt under det forventede:

Analytikernes gæt for overskuddet i september lød på 27 milliarder dollar ifølge en undersøgelse fra Dow Jones Newswires.

Eksporten faldt i sidste måned til 186,6 milliarder dollar. Det er 0,3 procent lavere end i september 2012.

Importen gik samtidig 7,4 procent frem til 170,4 milliarder dollar.

I årets første ni måneder har Kina øget sin eksport med otte procent og importen med godt syv procent. Handelsoverskuddet til og med september er på 170 milliarder dollar.

Kina er i gang med at tilpasse sig en ny økonomisk virkelighed efter landet i 2012 oplevede den laveste vækst siden 1999 med en fremgang på kun 7,7 procent.

Det kan dog blive endnu mere sløjt i år.

Den Internationale Valutafond venter for 2013 en vækst i Kinas bruttonationalprodukt på 7,6 procent, mens Verdensbankens prognose lyder på 7,5 procent.

Myndighederne siger, at en svagere vækst end tidligere er på linje med deres målsætning om at skabe en mere holdbar og stabil økonomi baseret på privat efterspørgsel.

Tidligere års kraftige vækst var især drevet frem af store offentlige projekter og investeringer.

Lørdagens skuffende handelstal kommer efter en række måneder med flere gode nyheder om Kinas økonomi, og op til næste fredags tal for bruttonationalproduktet i tredje kvartal.

/ritzau/AFP