Kina forsøger forgæves at stoppe stor børsnedtur

De panikagtige tilstande på det kinesiske aktiemarked ser ikke ud til at stoppe, selvom myndighederne ad flere omgange har forsøgt sig med tiltag, der skal lægge en dæmper på investorernes massive salg af aktier.

Onsdag morgen er det kinesiske marked åbnet, og det toneangivende Shanghai-indeks falder i underkanten af syv procent. Også aktierne i Shenzhen-indekset tager et dyk i samme størrelsesorden ved åbningen af markedet.

På under en måned er de kinesiske aktier ifølge Reuters faldet 30 procent i værdi, og iagttagere spekulerer i, at det kan medføre en yderligere opbremsning af den i forvejen stagnerende vækst i Kina.

Myndighederne har iværksat flere forskellige tiltag, der skal forhindre yderligere kursfald, men hidtil uden den store effekt.

Heller ikke en rentenedsættelse i juni eller lavere handelsgebyrer har kunnet sætte fut i aktiemarkedet igen.

Et af de seneste tiltag i rækken går ud på, at forsikringsselskaber får lov til at investere flere af deres aktiver i aktier.

Den voldsomme nedtur betyder, at mindst 1249 selskabers aktier er blevet suspenderet fra handlen, skriver Bloomberg News. Tilsammen udgør de 43 procent af alle børsnoterede virksomheder.

- Med så mange selskaber med handlen suspenderet vil det skade likviditeten i markedet og få risikoen til at samle sig om resten af selskaberne, der fortsat kan handles, siger analytiker Li Daxiao fra Yingda Securities til nyhedsbureauet AFP.

De kinesiske myndigheder har tidligere i juli offentliggjort, at de vil undersøge, om der bliver manipuleret med markedet.

Ifølge avisen China Daily retter mistanken sig mod investorer, der har spekuleret i faldende aktiekurser via såkaldt shortselling. Det foregår ved at låne en aktie, sælge den, satse på at købe den igen til en lavere pris og aflevere den tilbage.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip