Kina fremviser laveste vækst i et kvartal i seks år

Skrevet af admin

15/04/2015

Dagens topnyheder

Den kinesiske økonomi buldrer ikke længere af sted med tocifrede vækstrater.

Det har været et faktum i årevis, og natten til onsdag dansk tid blev det understreget af nye væksttal for de første tre måneder af 2015.

Her voksede Kinas økonomi syv procent målt på bruttonationalproduktet (BNP). Det er den mest beskedne fremgang i seks år, og det ventes at få landets regering til at iværksætte flere tiltag, der skal stimulere væksten.

Ifølge økonomer i en Reuters-rundspørge var det ventet, at væksten i årets første kvartal ville lande på netop syv procent på årsbasis.

I sidste kvartal af 2014 voksede Kinas økonomi 7,3 procent, og i hele 2014 lød væksten på 7,4 procent - det laveste niveau i 24 år.

Detailsalget i Kina steg i marts 10,2 procent i forhold til samme måned sidste år, hvilket var en anelse under forventningerne.

Mandag faldt en opgørelse over Kinas eksport i marts ud til den skuffende side. Salget af varer til udlandet dykkede 15 procent i forhold til samme måned sidste år, og det var på ingen måde ventet blandt økonomerne, som havde regnet med en stigning på 12 procent i eksporten.

Kina, der er verdens næststørste økonomi efter USA, sigter i år mod at nå en vækst på "omkring syv procent".

Mandag sænkede Verdensbanken sin vækstprognose for Kina. Banken forudsiger nu en vækst på 7,1 procent i år og syv procent i 2016. Til sammenligning regnede Verdensbanken i sin hidtidige prognose med en vækst på henholdsvis 7,2 og 7,1 procent i Kina.

/ritzau/Reuters