Kina indfører etårigt forbud mod import af elfenben

Kina har annonceret et midlertidigt forbud mod at importere elfenbensprodukter fra Afrika.

Forbuddet skal gælde et år, og nyheden kommer forud for næste uges besøg af Storbritanniens prins William, der er en stor kritiker af handel med elfenben.

Kina vil suspendere godkendelser af import af elfenben indtil slutningen af februar næste år, rapporterer det statslige kinesiske nyhedsbureau Xinhua, som har sine oplysninger fra de myndigheder, der regulerer handlen.

Forbuddet vil berøre elfenben, som er erhvervet efter 1975.

Prins William har tidligere været kritisk over for Kinas efterspørgsel af elfenben. Dyrerettighedsgrupper mener, at Kinas voksende appetit for smuglergodset har ført til øget krybskytteri i Afrika.

- Målet med forbuddet er at beskytte afrikanske elefanter, og den etårige tidsramme er designet til, at vi kan måle effekten, skriver Xinhua.

Kina beslaglagde og knuste 6,83 ton elfenben i begyndelsen af sidste år. Det var første gang, at kineserne offentligt ødelagde det dyrebare materiale.

Ifølge WWF Verdensnaturfonden er Kina dog fortsat den største aftager af ulovligt elfenben, der er fremskaffet via krybskytteri.

Kina underskrev i 1981 en international aftale, der forbyder global handel med elfenben, men landet fik i 2008 dispensation til at købe 62 ton elfenben fra en række afrikanske lande.

Hvert år frigiver de kinesiske myndigheder en del af sit lager til fabrikker, der forarbejder elfenben.

Over 20.000 afrikanske elefanter blev i 2013 dræbt for at få fingre i det store dyrs stødtænder af elfenben. Der menes at være omkring 500.000 afrikanske elefanter tilbage.

Ifølge dyrerettighedsgrupper kunne et kilo elfenben sidste år indbringe over 11.000 kroner.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip