Kina-kritisk kvindelig kandidat kan vinde valg i Taiwan

Valgsteder er lørdag åbnet i Taiwan, hvor vælgerne ventes at udpege landets første kvindelige præsident.

Sker det, forventer iagttagere, at taiwanernes bånd til Kina svækkes efter otte år, hvor forholdet mellem landene er blevet bedre og bedre.

I november kulminerede det i et historisk topmøde mellem Kinas og Taiwans præsident. Det var første gang siden 1949, at ledere fra de to lande mødtes.

De to stridende parter har været adskilt med to forskellige systemer siden borgerkrigen i 1949.

Men vælgerne i Taiwan er alt andet end begejstrede for tilnærmelserne. De frygter Beijings indflydelse i Taiwan.

Undersøgelser viser, at flere og flere - også anden- og tredjegenerations efterkommere fra hovedlandet - betragter sig som taiwanere og ikke kinesere.

Det er Tsai Ing-wen fra det Kina-kritiske oppositionsparti DPP, der står til at vinde valget mod kandidaten fra det regerende Kuomintang-parti.

Hun har svoret, at situationen med Kina hverken vil udvikle sig den ene eller den anden vej, hvis hun får magten. Men flere analytikere mener, at en forringelse af forholdet er uundgåeligt.

Taiwan har de senere år udviklet sig til et selvstændigt og selvsikkert demokrati, men den styreform er Kina ikke enig i. Her ser man stadig øen som en frafalden provins, der skal genforenes med fastlandet.

Den siddende præsident, Ma Ying-jeou, der ikke genopstiller, argumenterer for, at hans Kina-venlige politik har ført til stabilitet og fred.

Men offentlighedens vrede hænger sammen med, at det udelukkende er de store firmaer, der drager fordel af det varmere forhold - ikke de almindelige vælgere.

Sidste gang, DPP sad ved magten, var fra 2000 til 2008 under præsident Chen Shui-bian. Her var forholdet med Kina særligt anstrengt på grund af partiets Kina-kritiske profil.

De knap 19 millioner stemmeberettigede taiwanere kan stemme frem til klokken 16.00 lokal tid. Der er samtidig parlamentsvalg lørdag, og også her risikerer det regerende parti at miste magten.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip