Kina matcher USA med penge til fattige landes klimamål

Kina og USA løfter sløret for yderligere detaljer i en omfattende klimaplan i forbindelse med den kinesiske præsident, Xi Jinpings, besøg hos Barack Obama i Washington fredag.

Som led i udspillet vil Kina matche USA's løfte om at give tre milliarder dollar til at hjælpe verdens fattige lande med at bekæmpe klimaforandringer.

- Når verdens to største økonomier, energiforbrugere og CO2-udledere går sammen på denne måde, har andre lande - rige som fattige - ingen grund til ikke at gøre det samme, siger Obama.

De to præsidenter fremlægger på et møde nye konkrete tiltag, der skal sikre, at landene når de løfter, de afgav sidste år om at reducere deres udledning af drivhusgasser.

Kina bekræfter samtidig, at landet i 2017 vil iværksætte et handelssystem for klimakvoter for kinesiske virksomheder.

Erklæringen skal vise, at "de to lande handler resolut og er fast besluttede på at nå de mål, der blev sat sidste år".

Da Kina fortsat har status af udviklingsland, har det ikke pligt til at give løfter om CO2-reduktion, hvilket har vakt ærgrelse og irritation i USA og andre steder i Vesten.

Kina og USA fremlagde i november 2014 en fælles plan, der gik på, at USA inden 2025 vil reducere udledningen af drivhusgasser 26-28 procent i forhold til niveauet i 2005.

Samtidig vil Kina knække landets fortsat stigende udledningskurve senest i 2030.

Kina er verdens største CO2-udleder.

Det fælles udspil var højdepunktet i Xi Jinpings besøg i USA, hvor de to præsidenter også har drøftet en aktuel diplomatisk krise om blandt andet cyberspionage.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip