Kina overvejer at droppe dødsstraf for ni forbrydelser

Det skal måske ikke straffes med døden i Kina at være møntfalskner eller smugler.

Det lægger et nyt udkast til ændringer i den kinesiske strafferet op til ifølge statsmediet Xinhua.

Kinas lovgivere skal tage stilling til, om ni forbrydelser skal slettes fra listen over kriminalitet, der kan koste forbryderen livet.

Det er kriminalitet som smugling af våben, ammunition, atommaterialer og falsk valuta samt møntfalskneri, der er blandt de ni kriminelle gerninger, som potentielt skal straffes mildere fremover.

Yderligere drejer det sig angiveligt om at indsamle penge ved hjælp af svindel, arrangere eller tvinge en anden person til at medvirke til prostitution, forhindre en tjenestemand på arbejde i at udføre sine pligter og opdigte rygter for at vildlede andre i krigstid, skriver Xinhua.

Kommunistpartiet har angiveligt iværksat undersøgelsen af en mildere straf for de ni forbrydelser af frygt for social uro i landet. Det ulmer dog allerede efter afsløringer af blandt andet korruption.

Ifølge menneskerettighedsorganisationer er Kina verdens førende land i brugen af dødsstraf, og embedsmænd i den kinesiske regering har tidligere oplyst, at landet er klar til at se på straffen.

55 forbrydelser kan straffes med døden i Kina - heriblandt ulovlig hvidvaskning af penge og bedrageri, men Kina holder antallet af henrettede fanger om året hemmeligt for omverdenen.

Organisationen Dui Hua Foundation, der arbejder for at få løsladt politiske fanger i Kina, anslår, at 2400 mennesker blev henrettet i Kina sidste år. Til sammenligning blev dødsstraffen virkelighed for 39 fanger i USA ifølge Death Penalty Information Center.

At skære i antallet af forbrydelser, hvor døden indgår i strafferammen, forventes dog ikke at få antallet af henrettelser til at falde markant.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip