Kina overvejer at gøre livet sværere for rygere

Rygerne i Kina skal måske også snart ud på gaden, hvis de får lyst til en cigaret. Myndighederne overvejer at forbyde indendørs rygning, begrænse udendørs rygning og indskrænke omfanget af tobaksreklamer. Det skriver det statslige nyhedsbureau Xinhua.

I udkastet til den nye lov tales der også om at begrænse antallet af scener i film og på tv, hvor medvirkende ses ryge.

Kina er verdens største tobaksmarked, og i intet andet land pulses der så mange cigaretter. Med over 300 millioner aktive rygere og hundredvis af millioner passive rygere, står landet over for en sundhedskrise. Forskere har anslået, at årligt dør omkring 1,4 millioner kinesere for tidligt på grund af sygdomme relateret til rygning.

Samtidig er rygning en fast del af landets kultur og et vigtigt element ved mange sociale begivenheder som eksempelvis bryllupper og begravelser. Fortalere for en skærpelse af rygelovgivningen møder derfor ofte hård modstand.

Økonomi spiller også ind. Tobaksafgifterne fylder meget i statskassen, og den omstændighed har også været med til at forhindre en skrappere indsats mod rygning. I 2013 bidrog tobaksindustrien med 816 milliarder yuan eller cirka 773 milliarder kroner til statens indtægter. Beløbet var 14 procent højere end året før.

Kilder fortalte i september til nyhedsbureauet Reuters, at en intens lobbyindsats fra statens magtfulde tobaksmonopol resulterede i, at et omstridt forslag om fuldstændigt at forbyde tobaksreklamer blev udvandet.

Gennemføres det nye udkast bliver indendørs rygning på offentlige steder forbudt. I børnehaver, skoler og på hospitaler for kvinder og børn bliver det nuværende forbud mod at ryge indendørs udvidet til også at gælde udenfor. Det vil også være forbudt for mindreårige at købe cigaretter i automater.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip