Kina sætter lid til klassisk britisk høflighed under statsbesøg

Når Kinas præsident Xi Jinping mandag kommer på officielt besøg i Storbritannien, har hans ambassadør i London gjort sit for at sikre, at præsidenten ikke bliver mødt af ubehagelige spørgsmål om sit forhold til menneskerettigheder.

Det skriver The Guardian.

- Xi Jinping kommer ikke her for debattere menneskerettigheder, fastslog Liu Xiaoming, Kinas ambassadør i Storbritannien, forleden over for BBC.

Vært for den kinesiske statsleders besøg er premierminister David Cameron, men ambassadørens bekymring går tilsyneladende mere på, hvilke spørgsmål den nyudnævnte leder for arbejderpartiet Labour kan finde på at stille.

Jeremy Corbyn, der anses for at være den mest venstreorienterede leder af Labour i flere årtier, er blandt gæsterne til tirsdagens statsbanket for Xi Jinping på Buckingham Palace.

Og ifølge flere britiske medier vil Corbyn under middagen i dronning Elizabeths palads benytte sig af muligheden til at konfrontere Xi Jinping med spørgsmål om, hvordan det går med at overholde menneskerettighederne i Kina.

Men det vil være højst upassende, mener Kinas ambassadør.

- Han burde vide, hvordan man opfører sig, lyder det advarende fra Liu Xiaoming, da BBC spurgte ham om Corbyns mulige hensigter.

- Jeg mener, at statsbanketten er for hendes majestæt - det er hendes aften. Jeremy Corbyn eller andre er hendes gæster, siger ambassadøren og fremhæver briternes omdømme som "gentlemen".

- De ved, hvordan man opfører sig ved den slags begivenheder. Tror du, at Labour under en statsbanket vil begynde at tale om menneskerettigheder? Det gør jeg ikke, siger ambassadøren.

Han understreger, at Kina ikke "viger" fra spørgsmål om menneskerettigheder og oplyser, at han i sidste uge "havde et godt møde med Jeremy Corbyn".

- Vi ved alle, at der er store forskelle mellem Kina og Storbritannien, fordi vores historie er forskellig, kulturen er forskellig og vi er på et forskelligt udviklingstrin, siger ambassadøren.

Han tilføjer, at det derfor også er naturligt, at der også er variationer mellem de to lande med hensyn til menneskerettigheder.

Xi Jinping er den første kinesiske præsident, der besøger Storbritannien i over et årti. Premierminister David Cameron har sagt, at besøget er meget vigtigt for de britisk-kinesiske relationer, som "er i en særdeles god tilstand".

/ritzau/

 

Dagens Gossip