Kina: Topmøde enes om køreplan for fællesmarked

Lederne for landene omkring stillehavsområdet støtter et kinesisk forsalg om at oprette et kæmpestort frihandelsområde.

Det oplyser den kinesiske leder, Xi Jinping, der er vært for et topmøde i Apec, som er en samarbejdsorganisation for landene omkring Stillehavet.

Mødet har "godkendt Apec's køreplan til at fremme og realisere frihandelsområdet", siger Xi ved afslutningen af mødet, hvor blandt andet USA's præsident, Barack Obama, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, har deltaget.

Opbakningen til det kinesiske forslag er i virkeligheden den "symbolske igangsætning" af frihandelsområdet, mener Xi.

Men USA er næppe enig i alle aspekter. Den amerikanske regering er selv i gang med besværlige forhandlinger om en bilateral frihandelsaftale (TPP) med en række lande i stillehavsområdet, som ikke omfatter Kina og Rusland.

USA fører også separate forhandlinger med EU om en frihandelsaftale.

Det har vist sig at være overordentlig svære forhandlinger med stillehavsstaterne, og senest har Japan modsat sig at give en friere adgang til det japanske marked.

Topmødet i Beijing har vist, at Kina og USA som rivaler har forskellige prioriteter. Men den amerikanske regering har accepteret, at de to frihandelskoncepter ikke nødvendigvis modarbejder hinanden.

Putin søger en tættere alliance med Kina, og den russiske præsident advarede på topmødet mod en "potentiel fare for splittelse af den fælles region", der fører til rivaliserende alliancer.

Kina selv har et problem med frihandel. Det anklages for at beskytte sit eget marked og holde andre udenfor, når det anses for politisk opportunt.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip