Kina vil tolke et norsk nej til Dalai Lama som svaghed

Kinas regering og Kinas indbyggere vil anse det for et tegn på svaghed, hvis Norges regering bøjer sig for kinesisk pres om ikke at modtage Dalai Lama fra officielt hold, mener den franske Tibet-ekspert Francoise Robin ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

Robin, der er professor ved det nationale institut for orientalske sprog, Inalco, i Paris, er i den norske hovedstad for at deltage i et møde, arrangeret af Norsk Center for Menneskerettigheder ved Universitetet i Oslo.

Hun har et par gode råd til, hvad den norske regering bør gøre, når Tibets åndelige leder, Dalai Lama, kommer til Norge i begyndelsen af næste måned.

- Den norske regering skal møde ham. Norge er så rigt et land, at det har råd til at trodse Kina. Hvis regeringen alligevel undlader at møde ham, skal der stilles to helt klare krav til Kinas regering, siger Robin ifølge universitetets netavis Uniforum.

- For det første skal Norge kræve, at Kina genoptager de poliske forhandlinger med Tibets eksilregering om en fælles løsning på situationen i Tibet. Norge kan samtidig tilbyde at hjælpe med at få gang i samtalerne, efter at de blev afbrudt for seks år siden, fortsætter hun.

Dalai Lama har ikke bedt om at møde norske politikere, da hans besøg finder sted i privat regi. Da besøget også er en markering af, at det er 25 år siden, at han modtog Nobels fredspris, er der politikere og eksperter, der mener, at regeringen bør møde den tibetanske eksilleder.

Norges udenrigsminister, Børge Brende, sagde sent torsdag aften, at der endnu ikke er truffet nogen beslutning, men statsradiofonien NRK samme aften kunne oplyse, at den norske regering har bestemt sig for at sige nej til at møde ham.

- At sige nej vil i Kina blive opfattet som svaghed fra norsk side, understreger Robin.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip