Kinas eksport falder voldsomt i marts

Der blev langt fra fragtet så mange "Made in China"-produkter rundt i verden i marts, som der gjorde for et år siden, viser eksporttal fra Kina, som er blevet offentliggjort natten til mandag dansk tid.

I marts faldt eksporten 15 procent målt i dollar i forhold til samme måned sidste år.

Udviklingen er ganske uventet, da analytikere ifølge Reuters havde regnet med en stigning på 12 procent i eksporten.

I marts dykkede importen 12,7 procent på årsbasis, og dermed havde kineserne et handelsoverskud på over tre milliarder dollar i løbet af måneden.

Den faldende import vidner om en svag efterspørgsel på udenlandske produkter blandt kineserne, men det var dog ventet, at importen ville tage et dyk.

Det overraskende fald i eksporten vil dog øge usikkerheden om den kinesiske økonomi, der ikke længere oplever tocifrede vækstrater.

Ifølge en talsmand fra de kinesiske toldmyndigheder skyldes faldet i eksporten blandt andet højere arbejdsomkostninger i Kina og en stærkere yuan, der gør det dyrere for udlandet at købe kinesiske produkter.

Den kinesiske regering har iværksat flere tiltag for at sætte skub i landets økonomi, ligesom at Kinas centralbank tidligere har forsøgt sig med rentesænkninger for at stimulere økonomien.

Kina sigter i år mod at nå en vækst på "omkring syv procent". I 2014 lød væksten på 7,4 procent - det laveste niveau i 24 år.

Mandag sænkede Verdensbanken sin vækstprognose for Kina. Banken forudsiger nu en vækst på 7,1 procent i år og syv procent i 2016. Til sammenligning regnede Verdensbanken i sin hidtidige prognose med en vækst på henholdsvis 7,2 og 7,1 procent i Kina.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip