Kinas økonomiske vækst aftog i 2014

Der var i 2014 en del mindre blus på den økonomiske vækst i Kina end året før.

Bruttonationalproduktet udvidede sig sidste år med 7,4 procent, viser en opgørelse fra de statistiske myndigheder tirsdag. Ikke siden 1990 har den økonomiske vækst i Kina været så beskeden.

Isoleret for fjerde kvartal sidste år klarede økonomien sig en anelse bedre end forventet med en fremgang på 7,3 procent. Analytikere havde ifølge en rundspørge lavet af Reuters forudset en vækst på 7,2 procent.

De seneste tre årtier er Kinas økonomi hvert år vokset med cirka 10 procent i gennemsnit, hvilket har resulteret i, at millioner af mennesker er blevet løftet ud af fattigdom.

Men fra myndighederne lyder det, at kineserne og omverden godt kan forberede sig på mere afdæmpet vækst og kalder det "new normal" for landet.

-Økonomien opretholder en stabil udvikling under "new normal" med positive tendenser i væksten, en optimeret struktur , forbedret kvalitet og bedre social velfærd , siger Ma Jiantang , der er leder af det nationale statistikbureau, ifølge nyhedsbureauet dpa.

Væksten har dog ikke været lavere siden 1990, da den kinesiske økonomi led i kølvandet på internationale sanktioner som følge af massakren på prodemokratiske studenter på Den Himmelske Freds Plads.

Samtidig har Den Internationale Valutafond (IMF) tirsdag kappet sit skøn for væksten i Kina med 0,3 procentpoint og venter nu en fremgang i år på bare 6,8 procent i år.

Den lavere aktivitet i Kina vil især kunne mærkes i andre asiatiske lande, advarer IMF.

Ifølge nyhedsbureauet AFP peger flere økonomer dog på, at de kinesiske tal er bedre end frygtet, og at det overordnet set ikke er en udelukkende dårlig nyhed, at der er blevet lettet lidt på Kinas økonomiske speeder.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip