Kinas politikere skal diskutere pinefulde reformer

Knap 3000 delegerede skal ved den årlige folkekongres i Kina drøfte landets fremtidige politiske retning, og på listen over emner, der skal diskuteres, står blandt andet landets mere afdæmpede vækst, korruption, miljø og militær.

Den Nationale Folkekongres er formelt Kinas øverste statsorgan og lovgivende forsamling, parlamentet. Ved kongressens åbning torsdag morgen lokal tid slog den kinesiske premierminister fast, at hans regering i år vil rette fokus på at bekæmpe forurening og korruption.

I sin tale kaldte han blandt andet forureningen i Kina for en "skamplet på folkets livskvalitet".

Ved Folkekongressen, der ofte beskrives som et gummistempel for præsidenten og Kommunistpartiet, skal 2987 delegerede i løbet af 11 dage diskutere og debattere politiske og økonomiske emner. Også dem der gør ondt.

Ifølge Reuters er politikerne tvunget til at tage hul på diskussioner om smertefulde reformer, der skal sikre verdens næststørste økonomi på længere sigt

Styret i Kina forventer i år en økonomisk vækst, der bliver den laveste i 25 år. Det statslige nyhedsbureau Xinhua skriver torsdag, at regeringen i Beijing regner med en vækst i 2015 på "omkring syv procent".

I 2014 voksede det kinesiske bruttonationalprodukt 7,4 procent i forhold til året før. Det var den hidtil mest moderate fremgang i mere end to årtier.

Derudover skal de kinesiske politikere debattere korruption, og flere af kongresdeltagerne ventes at være bekymrede for, om styrets kampagne mod svindel vil ramme dem.

Siden samlingen sidste år er mindst 36 fremtrædende medlemmer af Folkekongressen og deres rådgive anholdt i forbindelse med korruptionsundersøgelser ifølge avisen South China Morning Post.

Derudover er det i forbindelse med kongressen blevet oplyst, at Kina i det kommende år vil øge sit militærbudget med 10,1 procent.

Det er femte år i træk, at der er tocifrede procentøgninger af det kinesiske militærbudget.

/ritzau/

.

Dagens Gossip