Kinas vækst sænker tempoet: Den laveste i 14 år

Kinas væksttal er de dårligste siden 1999.

I 2013 voksede Kinas økonomi med 7,7 procent, og det er den langsomste vækst i 14 år, viser tal fra myndighederne.

Det kinesiske lederskab under præsident Xi Jinping siger, at det vil omforme Kinas vækstmodel til en, hvor forbrugere og aktører i den private sektor spiller en førende rolle - frem for store statsinvesteringer.

Nyhedsbureauet AFP skriver på baggrund af en rundspørge blandt økonomer, at den kinesiske vækst i 2014 ventes at miste yderligere hastighed i forhold til året forinden.

- At dømme efter data vil vores vurdering af 2014 fortsat være, at Kinas økonomi vil fortsætte med at miste hastighed i den første halvdel, siger den Shanghai-baserede analytiker Wendy Chen fra Nomura International.

Chefen for Kinas statistiske centralbureau, Ma Jiantang, mener, at den økonomiske vækst er stabil og god.

Men han peger også på "problemer med dybe rødder", som må løses i en "kritisk periode" for Kinas økonomi.

Ifølge seniorøkonom i Jyske Bank Peter Skøttegaard Øemig har de lavere kinesiske væksttal ikke en direkte betydning for dansk økonomi.

- Dansk eksport til Kina er ikke voldsom stor, men i og med at Kina er ved at blive en global spiller, kan en ændring i væksttempoet i Kina ikke undgå at få visse afsmittende effekter globalt, siger han.

Peter Skøttegaard Øemig peger på, at det er langt vigtigere for Danmark, hvordan det går i Tyskland, Storbritannien og Sverige, som er de største eksportmarkeder.

Siden 1980'erne har Kina afviklet den kommunistiske kommandoøkonomi med markedsreformer, der har ført til en enestående vækst.

I dag er landet verdens næststørste økonomi efter USA, men for de kommende år er der lagt op til langsommere ekspansion.

For 2014 siger prognoser i en rundspørge blandt en række økonomer foretaget af AFP, at væksten vil falde yderligere til 7,5 procent.

- Hvis man skal dømme ud fra de foreliggende data, forbliver vores prognose for 2014, at den kinesiske økonomi vil fortsætte med at aftage i vækst i den første halvdel af året, siger Wendy Chen, som er økonomisk analytiker for Nomura International i Shanghai.

I det seneste årti var den kinesiske vækst jævnligt tocifret. Men den økonomiske vækst har været aftagende, og tallene fra 2013 viser, at væksten har været én-cifret tre år i træk for første gang siden 2002.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip