Kinas Xi hylder Mugabe: En berømt leder og god ven

Mens Robert Mugabe i Vesten ikke modtager mange roser for sit mangeårige virke som Zimbabwes præsident, ser det anderledes ud i Kina.

Her bliver Mugabe af præsident Xi Jinping hyldet som en hæderkronet afrikansk frihedsleder og en gammel ven af det kinesiske folk.

Den 90-årige tidligere guerillasoldat, der er Afrikas længst siddende leder, var mandag i gang med sit 13. besøg i Kina, hvor han forsøger at skaffe flere kinesiske investeringer til Zimbabwes stagnerede økonomi.

- Det traditionelle venskab mellem Kina og Zimbabwe blev smedet i de glorværdige år, hvor vi stod skulder ved skulder mod imperialisme, kolonialisme og overherredømme, siger Xi til Mugabe, der er ramt af sanktioner fra både USA og EU.

- Det kinesiske folk sætter pris på venskab, og vi glemmer aldrig de gode venner og gode brødre, der har udvist fælles forståelse og støtte over for Kina, samt dem, der er gået gennem tykt og tyndt sammen med os, fortsætter han.

Præsidenten for verdens andenstørste økonomi kalder også Mugabe for en "berømt leder af den afrikanske nationale befrielsesbevægelse" og "en gammel ven af Kina, som vi har meget respekt for" - meget positive ord fra en leder, der ellers normalt holder sig til et mere formelt og diplomatisk ordvalg.

Mugabe siger til gengæld, at han føler sig "hjemme" i Kina, som Zimbabwe har haft et tæt forhold til siden 1970'erne, hvor Beijing forsynede guerillabevægelsen med våben samt trænede nogle af bevægelsens topfolk.

Mugabe er på fem dages statsbesøg og ønsker især at tiltrække investeringer inden for infrastruktur med fokus på energi og transport.

Han overtog magten i Zimbabwe i 1980, men siden er optimisme afløst af korruption og inkompetence, der har ført til hyperinflation og vedvarende økonomisk krise.

/ritzau/AFP