Kinesisk borgmester sendt 15 år i fængsel for korruption

Den tidligere borgmester i den kinesiske storby Nanjing blev tirsdag idømt 15 år fængsel i den seneste opsigtvækkende sag om korruption i præsident Xi Jinpings Kina.

Ji Jianye, der var kendt som "Bulldozer Ji" for sin evige kamp for nye byggeprojekter i den kinesiske storby, er kendt skyldig i at have taget imod 11,3 millioner yuan (omkring 13 millioner kroner) i bestikkelse fra 1999 til 2012, oplyser domstolen på dens Sina Weibo mikroblog.

Ji blev ekskluderet fra kommunistpartiet sidste år, da partifæller beskyldte ham for at tage have taget imod store beløb og dyre gaver.

Retssagen mod Ji understreger den enorme rigdom, som nogle kinesiske politikere har opnået. Under en kampagne mod korruption er en række sager blevet kendt i den kinesiske offentlighed.

I februar blev Ni Fake, en tidligere viceguvernør i Anhui, idømt 17 års fængsel for korruption. Sidste uge blev Zhou Yongkang, et tidligere medlem af politbureauets inderkreds, anklaget for korruption og magtmisbrug.

Men kritikere siger, at kommunistpartiet har undladt at gennemføre systematiske reformer, der ville kunne stoppe den udbredte korruption i det store land.

I 2012 blev hele partitoppen belastet af en dødelig færdselsulykke, hvor en søn til en højtstående leder kørte galt i sin luksussportsvogn - angiveligt en Ferrari. Ulykken bestyrkede rapporter om, at den politiske elites børn levede et luksusliv hævet over hensynet til andre mennesker.

Kina er endnu ikke kommet sig over afskedigelsen af Bo Xilai, den politiske stjerne, hvis kone er blevet dømt for at have dræbt en britisk forretningsmand i en omfattende korruptionssag, der anses for at være den største skandale i Kina i to årtier.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip