Kinesisk nytår sender handelsoverskud mod stjernerne

Kinas eksport i februar var næsten 50 procent større end samme måned året før, og da importen af varer samtidig faldt 20 procent, eksploderede handelsoverskuddet til 370,5 milliarder yuan.

Det oplyser de statistiske myndigheder søndag.

Overskuddet i februar, der svarer til 420 milliarder danske kroner, er det største nogensinde for verdens næststørste økonomi.

Det store plus på handelsbalancen tilskrives den øgede handel op til det kinesiske nytår, der i år faldt 19. februar, hvor Kina gik ind i Gedens år.

Festlighederne står på i flere dage og har stor indvirkning på landets økonomi, fordi eksportvirksomhederne forsøger at få afskibet så mange varer som muligt inden året skifter, og hele Kina holder lukket i en uge.

I 2014 faldt nytåret 31. januar, og derfor halter sammenligningen mellem handelstallene for de første to måneder i år og sidste år.

Samlet set er handelsoverskuddet for januar og februar i år på 832 milliarder kroner mod bare 61 milliarder i de første måneder af 2014.

Nedgangen i importen i februar skyldes ifølge analytikere, at verdensmarkedspriserne for mange råvarer, som Kina er storforbruger af, er faldet.

Trods den på papiret voldsomme vækst i eksporten har flere økonomer et pessimistisk syn på udsigterne.

- Vi forudser fortsat en kraftig modvind for Kinas eksport i år, vurderer økonomer fra finanshuset ANZ. Vurderingen er baseret på, at der er mange blanke sider i eksportvirksomhedernes ordrebøger.

Premierminister Li Keqiang præsenterede torsdag - i forbindelse med åbningen af Den Nationale Folkekongres - årets økonomiske målsætning.

Styret i Beijing regner i år med en vækst i handlen med andre lande på omkring seks procent.

Økonomien ventes at udvide sig med omkring syv procent i år efter en vækst i 2014, der med 7,4 procent var den laveste i 24 år.

/ritzau/AFP

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip