Kinesisk topmeteorolog advarer mod klimaforandringer

Kinas førende meteorolog har udsendt en skarp advarsel om klimaforandringer og siger, at stigende temperaturer kan få en enorm indflydelse i verdens mest folkerige land, skriver det statslige kinesiske nyhedsbureau Xinhua søndag.

De globale klimaforandringer vil reducere høstudbyttet, føre til økologisk nedbrydning og medføre, at floderne går over deres bredder, citerer Xinhua chefen for Kinas Meteorologiske Institut Zheng Guoguang for.

- I takt med at jorden opvarmes kan risikoen for klimaforandringer og -katastrofer i Kina blive langt mere alvorlige, siger Zheng,

Kina er verdens største udleder af CO2, som er årsag til klimaforandringer. Styret i Beijing har sagt, at det har som målsætning, at disse udslip skal toppe omkring 2030.

- I løbet af det seneste århundrede har temperaturstigningerne i Kina været mere ekstreme end det globale gennemsnit, tilføjer Zheng.

Han beskriver klimaforandringer som en alvorlig trussel mod adskillige megaprojekter, heriblandt den enorme Tre Kløfter-dæmning, jernbanen, der skal forbinde Tibet med Nordvestkina, og en plan om at føre vand fra den sydlige del af landet til det tørre nord.

Zhang opfordrer Kina til at følge den kulstoffattige sti. Men Xinhua citerer ham også for, at potentialet for vind- og solenergi var begrænset uden at komme med nærmere detaljer for udsagnet.

Kina og USA, der tilsammen står for omkring 45 procent af verdens udslip af CO2, vil være nøglerne senere i år under klimatopmødet i Paris til at sikre en global aftale om at begrænse udledningerne efter 2020.

Kinas regerende kommunistparti har i årtier lagt vægt på vækst, hvilket har fået behovet for energi - særligt kul - til at eksplodere. Kulforbruget i Kina er steget med gennemsnitligt ni procent årligt fra 2000 til 2010 ifølge USA's Energiinformation.

/ritzau/AFP

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip