Kinesisk vækst falder til femårigt lavpunkt

Skrevet af admin

21/10/2014

Dagens topnyheder

Det kinesiske vækstlokomotiv ser ud til at være i gang med en svag opbremsning.

Væksten i Kina endte i tredje kvartal således "kun" på 7,3 procent, hvilket er det laveste i fem år for verdens næststørste økonomi, viser tal fra Kinas nationale statistikbureau.

Det forstærker analytikernes forventninger til, at regeringen i Beijing vil komme med en række initiativer for at holde hånden under økonomien.

Selv om væksten er den laveste siden 2009, var den anelse over, hvad analytikerne på forhånd havde forventet.

Samtidig viser nye tal for landets industriproduktion i september en stigning på 8,0 procent i forhold til samme måned sidste år, hvilket var over forventningen på 7,5 procent.

Detailsalget, som er en nøgleindikator for kinesernes forbrugslyst, steg med 11,6 procent i september i forhold til samme måned sidste år, lyder det fra statistikbureauet. Det var 0,3 procentpoint under analytikernes forudsigelser, skriver Reuters.

Endelig er der også kommet tal for anlægsaktiviteter, der er en vigtig motor i kinesisk økonomi. Her er der sket en stigning på 16,1 procent i årets første ni måneder i forhold til samme periode i fjor.

Alligevel var det en smule under det niveau, som analytikerne havde forventet.

Der har de seneste måneder været bekymring for en afmatning i Kinas økonomi, efter at en række økonomiske nøgletal har vist svaghedstegn. Det er især et kriseramt boligmarked, der underminerer centralregeringens hjælpeprogrammer.

Det officielle vækstmål for Kinas økonomi er 7,5 procent i år, og hvis der ikke kommer gang i hjulene i årets sidste tre måneder, vil landet ikke nå sit mål.

Premierminister Li Keqiang har dog tidligere sagt, at regeringen er parat til at acceptere, at væksten bliver en smule lavere, så længe at jobmarkedet ikke viser krisetegn.

/ritzau/Reuters