Per Kirkeby opgiver maleriet

Den verdensberømte danske kunstmaler Per Kirkeby kan ikke længere se farver og kan ikke længere orientere sig i de store lærreder, der har gjort ham til en af giganterne i international samtidskunst.

Nu har han helt opgivet at male, fortæller han i et interview med Politiken lørdag.

- Jeg kan ikke male mere, siger Per Kirkeby, som regnes blandt de største navne i europæisk samtidskunst, til Politiken.

- Jeg kæmpede i lang tid. Jeg forsøgte, og jeg kunne ikke. Det gjorde ondt på mig selv, og det gik ud over mine omgivelser, fortæller han til Politiken.

At Per Kirkeby har erkendt, at han er færdig som maler skyldes en hjerneskade, som den 76-årige kunstner pådrog sig, da han for omkring halvandet år siden faldt ned af en trappe i sit hjem i Hellerup nord for København.

Siden midten af 1970’erne har Per Kirkeby malet dagligt. Det har, forklarer han, været som at trække vejret, og endnu er han ikke kommet overens med sit nye livsvilkår.

- Jeg har mistet et menneske. Maleren i mig. Jeg går stadig og snakker med ham, forklarer han til avisen.

Per Kirkeby begyndte at male i 1960'erne. Han lagde ud med popkunst, hvor han sammen med Bjørn Nørgaard, Paul Gernes og Peter Louis-Jensen dyrkede de nye udtryksmuligheder. Fra midten af 1970'erne begyndt Kirkeby at anvende olie på lærred i sin kunst.

I 1978 fik Per Kirkeby sit store gennembrud på den internationale kunstscene med sin udstilling ved biennalen i Venedig , hvor man for alvor fik øjnene op for Kirkebys kunst uden for Danmark.

Samtidig med sine malerier har Per Kirkeby også lavet skulpturer, tegnet, skrevet bøger og lavet film i takt med, at den internationale anerkendelse steg og steg.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip