KL: Andre kommuner kan ikke kopiere Tøndersag-erstatning

Ofre for misbrug og svigt fra kommunen kan ikke regne med at få erstatning på samme måde, som tønderpigen har fået.

Det påpeger Karsten Thystrup, der er kontorchef for Jura og EU i Kommunernes Landsforening (KL).

- I dette tilfælde har Tønder Kommunes forsikringsselskab valgt at dække kommunen uden, at ansvarsspørgsmålet har været prøvet ved domstolene. Men det er ikke en praksis, der kan kopieres til andre kommuner, siger han.

- En kommune har ikke mulighed for selv at betale en sådan godtgørelse. Det er der ikke hjemmel til.

- Forsikringsselskabet har af egen vilje valgt at give en godtgørelse. Det betyder derfor også, at andre kommuner ikke kan tegne en ansvarsforsikring som Tønders og forvente at være dækket tilsvarende ind, siger Karsten Thystrup.

Han er overrasket over, at Tønder Kommunes forsikringsselskab har valgt at udbetale godtgørelse til den ældste datter fra Tøndersagen, da kommunerne ikke har et erstatningsretligt ansvar, som kan udløse en sum penge i denne type sager.

Denne aftale ændrer ikke på det faktum, understreger han.

Pigen modtager i alt 300.000 kroner fra kommunen for det årelange svigt, hun var udsat for i en af dansk kriminalhistories groveste sager om sexmisbrug af børn.

Karsten Thystrup mener samtidig, at det ikke er et kommunalt anliggende at udbetale penge i misbrugssager. Det må derimod være en sag for Christiansborg. Her kunne man oprette en fond under Justitsministeriet, som man også har gjort med voldsofre.

Denne pointe undrer dog direktøren for Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl. Han håber, at kommunerne vil lade sig inspirere af Tønders håndtering af sagen.

- Kommunen har skabt danmarkshistorie ved at erkende ansvaret, så det skubber til retstilstanden i den rigtige retning.

- Vi er rigtig glade for, at det etablerer et eksempel på, hvordan en kommune kan håndtere den slags sager i stedet for at bruge tiden i en opslidende retsproces, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip