KL: Effektiviseringer i kommuner kræver mindre bureaukrati

Hvis det skal være muligt for kommunerne at effektivisere for én procent årligt, kræver det, at regeringen leverer betragteligt på afbureaukratiseringer og forenklinger.

Det er meldingen fra Martin Damm (V), der formand for Kommunernes Landsforening (KL).

- Hvis vi bare skal reducere udgifterne med én procent, så vil det gå ud over velfærden. Derfor har vi sagt til regeringen, at hvis vi skal reducere udgifterne, så skal det være fordi, de leverer på afbureaukratiseringer og forenklinger.

- Jo dårligere, de leverer på det, desto flere penge vil vi have tilbage. Ellers er det ikke effektiviseringer, så er det besparelser, siger han.

Regeringen og KL forhandlede fredag et resultat på plads om kommunernes økonomi for næste år.

Resultatet betyder, at regeringen gennemtrumfer sit forslag om, at kommunerne fremover skal effektivisere for én procent om året i perioden 2016-2019. For næste år svarer det til 2,4 milliarder kroner.

Til gengæld har kommunerne fået lovning på, at de for 2016 vil få tilbageført 1,9 milliarder kroner. Et udgangspunkt, som Martin Damm vil tage med i næste års forhandlinger.

- De har sagt, at de vil levere på de her ting. Så det er klart, nu skal vi bare se det ske i den virkelige verden. Det vil være det, der danner grundlaget for næste års forhandlinger, siger han.

Ifølge Martin Damm har der spredt sig en misforståelse om, at kommunerne ikke ønsker at effektivisere, og det er ærgerlig misforståelse, mener han.

- Der foregår allerede store effektiviseringer i kommunerne. Men gevinsten bruges jo i kommunerne igen. Det er det, der gør, at vi kan drive kommunerne, og det anerkender regeringen heldigvis også.

- Hvis vi ser i historiebøgerne for de seneste år, så er det jo kommunerne og ikke staten, der har taget det store slæb på det felt, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip