KL: Overgang til digital selvbetjening er ikke ny fælde

476.000 borgere, som er blevet fritaget for at modtage post digitalt, kan alligevel ikke se sig fri for digitalisering.

Fra 1. december er det nemlig obligatorisk at søge om alt fra boligstøtte og førtidspension til byggetilladelse og skilsmisse over internettet, skriver Politiken.

Men det bør ikke være noget problem, lyder det fra formanden for Kommunernes Landsforening, KL, Kalundborgs borgmester Martin Damm (V).

Han skelner mellem, at borgerne ikke nødvendigvis har kendskab til, at et elektronisk brev er landet i deres indbakke, mens de selv skal være aktive, når det gælder selvbetjening.

- Elektronisk post kan være noget, som du skal reagere på. Her kan man risikere at få post fra en offentlig myndighed, som man ikke ved er kommet, og derfor ikke kan reagere på, siger han og fortsætter:

- Hvorimod borgerne ved, at de skal i gang med eksempelvis en ansøgning, når det gælder selvbetjening.

De 476.000 borgere er efter anmodning blevet fritaget i henhold til loven om digital post. Men ikke i henhold til loven om digital selvbetjening.

De ikke-digitale borgere skal derfor igen bede deres kommuner om at blive fritaget for digital selvbetjening, når de skal melde flytning, have ændret boligstøtten eller søge om sociale ydelser.

Hver gang en borger skal søge om noget, skal Borgerservice i gang med en individuel vurdering af, om borgeren kan gøre det digitalt.

Flytter borgeren til en anden kommune, skal en del af fritagelserne for selvbetjening tages forfra.

Men KL-formanden mener ikke, at der er noget galt i, at de 476.000 borgere samtidig med deres nej til den digitale post ikke også er fritaget for digital selvbetjening.

- Jeg kan ikke se, at det er et problem. De skal bare bruge den samme indgang som alle andre og så få nogen til at hjælpe sig.

- Den gruppe, som skal have hjælp, kommer alligevel hen i Borgerservice, uanset om det er et skema, de skal udfylde i hånden eller ej, siger Martin Damm.

1. november trådte loven om digital post i kraft. Den betyder, at alle borgere over 15 år, som kan, skal modtage al post fra det offentlige digitalt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip