KL: Thornings flygtninge-krav er en stor opgave

- De nye flygtninge skal arbejde, uanset hvor lang tid de skal være i Danmark.

Sådan lød det håndfast i statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) nytårstale, der kommer på bagkant af en voldsom stigning i antallet af mennesker, der i år har søgt asyl i Danmark.

Statsministeren lagde i sin nytårstale blandt andet op til, at flygtningene kunne arbejde som strandrensere og sandkasse-reparatører i en form for nyttejob, som kommunerne allerede har erfaring med at sende folk ud i.

Men arbejdet med at skaffe flere nyttejobs vil være "en betragtelig opgave", der kræver penge at løse, understreger landets kommuner:

- Vi er fuldstændig enige i det princip, som statsministeren nævner i sin nytårstale. Men det kræver bare nogle ressourcer, både til administration og til træning af de mennesker, der skal sættes i gang, siger formand fra KL's arbejdsmarkedsudvalg, Aarhus' borgmester og Helle Thorning-Schmidts partifælle, Jacob Bundsgaard.

Spørgsmål: Hvor mange ekstra ressourcer?

- Jeg kan ikke sætte kroner og øre på det, men hvis der ikke følger midler med, vil det i givet fald betyde, at der er andre opgaver, vi ikke skal løse, for det vil være en betragtelig opgave, siger Jacob Bundsgaard.

Ifølge en opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet tilbage fra september har kommunerne - efter en langsom start - sendt over 3000 ledige i nytteindsats i både maj, juni og juli.

Antallet af asylansøgere nærmer sig til sammenligning 15.000 i år, mens man næste år forventer op mod 20.000. Og selvom det langt fra vil være alle asylansøgere, der opnår flygtningestatus, så kræver det en stor indsats at få folk i job, siger Jacob Bundsgaard.

- Erfaringerne med nyttejob viser jo, at det kan være ganske vanskeligt at løse, hvis der ikke er midler med. Det kræver, at de faglige organisationer og de private virksomheder spiller med, og er ikke fundet et overvældende stort tal, der er fundet rundt omkring indtil videre.

/ritzau/

 

Dagens Gossip